Pages

Tuesday, December 15, 2009

Marija Jovanovic

Ova e knigata na koja se navrakam postojano i e edna od onie knigi koi nikogas ne se isti... Ne mozete da ja raskazete, zatoa sto ako se obidete izleguva deka citate evtina ''limonatka'' romance od '80 tite, bezveze ljubovna prikazna i vnimavaj nerealna, ne mozete, a da ne zabelezite deka naslovot e premnogu pateticen i ne mozete da izrdzite, a da ne ja podelite! Ne znam kako da ja opisam knigata koja se cita vo eden zdiv, koja ostava bez spienje, koja gi pravi ocite '' pet banki'' i crveni edno celo sabajle i koja gi budi dlaboko zakopanite cuvsta na nadez i ljubov... Da napomenam deka slucuvanjata se vistinski ( ne moze da se napise nesto vakvo, ako ne se cuvstvuva ) i deka e ubav filozofski roman pred se, a potoa i ljuboven, no i toa duri na kraj, poveke e roman za verata i pokajanieto na edna obicna zena.
... Moja pluca, na zalost, nisu mogla da ohlade srce iz koga je kuljala jara. Vrela patnja se izlivala i prelivalaiz komora i pretkomora, rusila krhke zidove krvnih sudova, sikljala kao gejzer, kroz vene, kroz arterije, ne mareki za pravilan put krvnog toka koji odrzava zivot. Osekajnost je opasna stvar, narocito ako je prenaglasena. Kao igra sibicama, gde palidrvce moze namah da odleti i izazove pozar. Moje palidrvce je nesmotreno palo i zapalilo nekontrolisanu vatru. Morala sam da potrazim spas. Izasla sam iz sebe. Naime, izasla sam iz svojih reci, sto mu doge na isto. Zivete van svojih reci znaci ziveti van svog smisla i ustrojstva.

Ova e nejziniot prv roman, koj e i roman na godinata za 2000 god. vo Srbija. Posle toa izdade uste dva '' Kao da se nista nije dogodilo'' i '' Idi vreme je'', koi ne mi se doma za da gi prilozam, no ova e nejziniot posleden roman koj isto taka toplo go preporacuvam kako edno kompletno, no i kompleksno delo.

0 comments:

Post a Comment