Pages

Wednesday, October 26, 2011

За ТаисаЌерка ми мисли дека ѓерданот е за неа... Капутот е нејзин, чисто за да направам ефект. Навистина поверува dека е за нејзе, ќе биде весело кога ќе го побара да го носи

Tuesday, October 25, 2011

Шик ѓердан

И, оние црвени топчиња не се правени туку - така. Правени се за еден ѓердан кој е порачан многу одамна, ама кој требало дури сега да биде готов . Му благодарам на трпението на оној кој ќе го добие ѓерданот.
А, оваа шик црвено-златна комбинација ќе биде одлична на кошула, ролка, марама или шал. Како и да воопшто не се сомневам дека сопственикот ќе направи лоша комбинација!

Како да се опхекла едно дрвено топче?

Се сеќавам кога пред неколку години се учев во техниката - Хеклање, за мене беа вистинкочудо сите оние хеклани топчиња кои ги среќевав по најразлични блогови... Ми помогнаа некои туторијали, но на крајот сама сватив како да се опхекла едно топче... А, па кога го опхеклав првото, е тоа беше Јупиииииии. Ќе се обидам малку да им помогнам на сите ониe кои се почетници во хеклањето.

Потребно е малко дрвено допче со отвори од двете страни, малку конец, игла и желба!
Моето точе е со пречник 2 см, користам игла бр. 2,5, за памучен конец, а може и игла бр. 3, со која го опхеклав најголемото топче, кое ќе го видите во следниот пост.
Користиме само два бода SC - бод без наметка и SLST - бод за спојување.
Нанижете ланче од 4 бода

Спојте го ланчето и после во секој бод направете по две SC. На крај треба да имате вкупно 8 SC.

Во вториот ред - 1 SC, 2 SC - 4 пати. Вториот ред има 12 SC.

Во третиот ред 1 SC, 1 SC, 1 SC, 2 SC. Повторете 3 пати и на крај треба да имате 15 SC.
Може крајот да го означите со конец во друга боја за да знаете каде е почетокот на секој следен ред, оти сега ќе треба да се хеклаат два реда во круг, одноно по едно SC во секој бод.

Сега можете да го ставите топчето внатре.
Доколку хекланиот дел покрива повеќе од пола топче, време е да се почне со стеснување, доколку не, ќе се опхекла уште еден ред во круг. Јас веќе морам да започнам со стеснување. Од почетокот на редот, т.е од границата на белиот конец почнувам со 1SC, 1 SC, прескокнувам еден бод, 1 SC. Повторувам до крај на редот.
Во следниот ред - 1SC, прескокнувам еден бод, па 1 SC. Така до крајот на редот.
На крај поврзувам со SLST.
Краевите кои висат ги вовлекувам во внатрешноста.

Топчето е готово!

Пом-пом шал


Каква ќерка, таква мајка или обратно беше? Зима, зиме е па нека е и за мене...
Употребив друга техника за изработка на овој шал, од 3 волници од по 50 гр, нанижав 7 ланчиња во должина од 110 бода и потоа сите седум ги соединив во некој форма како слободна плетенка, а само краевите ги зацвртив... Полесно здравје!
Ем е полесен, ем паѓа поубаво, ем е подолг....


Sunday, October 23, 2011

Зима, зима, е па нека е...
Се уште не дошла, но ние се спремаме топло да ја пречекаме!

Thursday, October 6, 2011

Kostenlivo


Se sekavate na filc ludoriite? Ova e nekoja varijacija na dadenata tema... Imeno, brown brosot go izrabotiv za sebe, megjutoa negovoto mesto bilo na gradite na edna draga licnost, taka da go podariv uste istiot den koga bese gotov i vetiv deka ke napravam ist i za sebe... Ke vidime koj ke go nosi! hahhahahahahhaha

Monday, October 3, 2011

Nedelno popladne ispolneto so filcKako sto kazuva naslovot, celiot den mi pomina vo igli, sapunici, volnicki i inspiracii. Docna e veke, no jas sakam da go podelam ovoj post so Vas. Me inspirira esenskata magija...Prirodata se sprema na spienje, a jas sum polna so energija.
Gjerdanot e veke namenet, obetkite dojdoa spontano, no se ubav komplet vo sekoj slucaj...

Ovoj bros se vika Mmmmmm, mene mi e shik i napadno - nezen vo isto vreme... Mozebi deneska samo taka se cuvstvuvam....