Pages

Thursday, January 31, 2013

Туторијал за изработка на рамка за слика во Shabby техника

Вакви туторијали може да се најдат на нет и на youtube во голем број. Постапката е едноставна, а целта е да добиеме предмет со доза на “античен“ сјај или поинаку кажано vintage стил.
Потребни работи ни се:
- Предмет на кој ќе се примени техниката на декупаж, во конкретниот случај тоа е рамка за слика
- Акрилна бела и кафеава боја
- Восочна свеќа
- Лепак за салфетка или дрвофикс разреден со вода
- Лак за премачкување ( мат)
- Четка
- Мотиви од салфетки кои ќе ги залепиме на предметот ( рамката)
- Хартија за шмирглање
Првин ја боиме рамката во кафеава боја.Ја оставаме да се исуши.
Откако рамката е исушена, по рабовите поминуваме со восочната свеќа и секаде каде што ќе сакаме да се преовладува старинскиот ефект.Рамката је боиме со бела или крем бела нијанса од акрилна боја.Оставаме да се суши.

Откако ќе заврши процесот на сушење, со хартија за шмирглање поминуваме по рабовите и секаде каде што претходно нанесовме од восочната свеќа. На овој начин, ќе излезе дел од белата ( крем ) боја и ќе се појави кафената н ијанса, што ќе даде ефект на застареност и гребеност.
Избираме мотиви од салфетките, го одделуваме горниот слој и секој мотив го цепкаме ( поубаво изгледа ако мотивот е цепкан, отколку сечен по рабовите. Во овој случај делува вештачки, но сепак се работи за вкус).

Утврдуваме на кое место ќе ги залепиме мотивите.

Таму каде што ќе бидат нанесени мотивите, премачкуваме со лепакот, нежно го ставеме мотивот и го премачкуваме одозгора со истиот лепак, при што четката ја движиме од центарот на мотивот кон краевите, за да избегнеме појава на надуеност и преклопување на мотивот. Доколку користите дрвофикс, внимавајте истиот да е транспарентен.
Откако сите мотиви ќе ги залепиме, ја оставаме рамката да се исуши.
На крајот премачкуваме со два до три слоја лак за дрво.
И, еве го конечниот резултат:
Што се однесува на видот на боите и лакот, не би можела да сугерирам производители, но можам да кажам дека акрилната боја може да се купи во некој Хоби продавница, книжарница или во специјализирани продавници за бои и лакови. Јас лично користам бела акрилна бетонска боја, ја нијансирам со било каков акрилен тонер ( боја ). Акрилните бои во различни нијанси ги купувам од горенаведените места. Што се однесува на лакот, премачкувам со Нитро лак. Дрвофиксот е транспарентен кој брзо се суши. Го разредувам со вода по интуиција и експеримент.
Сметам дека е најубаво да се купуваат сите потребни работи во продавниците за хоби материјали, кои имаат посебни лакови и лепила за салфетната техника, но исто така се и поскапи.
На Вас останува како ќе се опремите со потребниот материјал и ќе почнете со негова примена.

Monday, January 28, 2013

Рамки за слика во decoupage техника

Многу време помина, драги мои пријатели откако последен пат нешто поделив со Вас. Тоа беше Венеција. Од тогаш се случија многу убави нешта, имаше други патувања, интересни средби, интересни книги и БЕБЕ! Да, малечко бебе, кое треба да се роди во текот на месец Фебруари. Со нетрпение го очекувам.
А, потребата за било каква креативност работи и не ми остава мир. И, еве после толку време од мојата прва декупаж кутија, направена на оној курс во Белград
Мојата прва кутија во дркупаж


вчера напладне се изработени овие две.
Првата е работена во Shabby техника, за што ќе пишувам повеќе во некој нареден пост, а се надевам и ќе излезе некој туторијал.
Вторава е работена во обичен декупаж, со тоа што ефектот на испуканост е постигнат со маслена боја. На еден сајт видов како овој ефект се постигнува со Нитро боја, која е на база на масло и ми текна да се обидам со обична маслена боја, која мојата ќерка ги користи за сликање ( Ве молам ова да не се свати буквално, таа се уште нема 4 години) и со оглед на тоа дека беше недела, решив да експериментирам и еве што добив.
 Знам дека не е најсовршено, но мислам дека со Нитро боја ќе излезе подобро, а тоа ќе го знаеме набргу. За овој ефект постојат посебни Crackle лакови, но во нашиот град нема такви. Мислам дека во една продавница за хоби материјали во Скопје можат да се најдат.
Значи основен материјал, освен рамката, е:
Акрилна боја ( мојата е обична бела за бетон)
Акрилен тонер ( во случајов кафеав и окер, за постигнување на крем нијанса за рамката во Shabby техника)
Восочна свеќа
Дрвофикс транспарентен лепак
Мотиви од салфетка
Нитро лак
Маслена боја
Во наредните постови ќе поставам линкова за оваа техника, а ќе се обидам да направам уште некоја блогерска репортажа од некое патување.
Се најдобро, драги мои!