Pages

Thursday, January 31, 2013

Туторијал за изработка на рамка за слика во Shabby техника

Вакви туторијали може да се најдат на нет и на youtube во голем број. Постапката е едноставна, а целта е да добиеме предмет со доза на “античен“ сјај или поинаку кажано vintage стил.
Потребни работи ни се:
- Предмет на кој ќе се примени техниката на декупаж, во конкретниот случај тоа е рамка за слика
- Акрилна бела и кафеава боја
- Восочна свеќа
- Лепак за салфетка или дрвофикс разреден со вода
- Лак за премачкување ( мат)
- Четка
- Мотиви од салфетки кои ќе ги залепиме на предметот ( рамката)
- Хартија за шмирглање
Првин ја боиме рамката во кафеава боја.Ја оставаме да се исуши.
Откако рамката е исушена, по рабовите поминуваме со восочната свеќа и секаде каде што ќе сакаме да се преовладува старинскиот ефект.Рамката је боиме со бела или крем бела нијанса од акрилна боја.Оставаме да се суши.

Откако ќе заврши процесот на сушење, со хартија за шмирглање поминуваме по рабовите и секаде каде што претходно нанесовме од восочната свеќа. На овој начин, ќе излезе дел од белата ( крем ) боја и ќе се појави кафената н ијанса, што ќе даде ефект на застареност и гребеност.
Избираме мотиви од салфетките, го одделуваме горниот слој и секој мотив го цепкаме ( поубаво изгледа ако мотивот е цепкан, отколку сечен по рабовите. Во овој случај делува вештачки, но сепак се работи за вкус).

Утврдуваме на кое место ќе ги залепиме мотивите.

Таму каде што ќе бидат нанесени мотивите, премачкуваме со лепакот, нежно го ставеме мотивот и го премачкуваме одозгора со истиот лепак, при што четката ја движиме од центарот на мотивот кон краевите, за да избегнеме појава на надуеност и преклопување на мотивот. Доколку користите дрвофикс, внимавајте истиот да е транспарентен.
Откако сите мотиви ќе ги залепиме, ја оставаме рамката да се исуши.
На крајот премачкуваме со два до три слоја лак за дрво.
И, еве го конечниот резултат:
Што се однесува на видот на боите и лакот, не би можела да сугерирам производители, но можам да кажам дека акрилната боја може да се купи во некој Хоби продавница, книжарница или во специјализирани продавници за бои и лакови. Јас лично користам бела акрилна бетонска боја, ја нијансирам со било каков акрилен тонер ( боја ). Акрилните бои во различни нијанси ги купувам од горенаведените места. Што се однесува на лакот, премачкувам со Нитро лак. Дрвофиксот е транспарентен кој брзо се суши. Го разредувам со вода по интуиција и експеримент.
Сметам дека е најубаво да се купуваат сите потребни работи во продавниците за хоби материјали, кои имаат посебни лакови и лепила за салфетната техника, но исто така се и поскапи.
На Вас останува како ќе се опремите со потребниот материјал и ќе почнете со негова примена.

0 comments:

Post a Comment