Pages

Tuesday, October 25, 2011

Како да се опхекла едно дрвено топче?

Се сеќавам кога пред неколку години се учев во техниката - Хеклање, за мене беа вистинкочудо сите оние хеклани топчиња кои ги среќевав по најразлични блогови... Ми помогнаа некои туторијали, но на крајот сама сватив како да се опхекла едно топче... А, па кога го опхеклав првото, е тоа беше Јупиииииии. Ќе се обидам малку да им помогнам на сите ониe кои се почетници во хеклањето.

Потребно е малко дрвено допче со отвори од двете страни, малку конец, игла и желба!
Моето точе е со пречник 2 см, користам игла бр. 2,5, за памучен конец, а може и игла бр. 3, со која го опхеклав најголемото топче, кое ќе го видите во следниот пост.
Користиме само два бода SC - бод без наметка и SLST - бод за спојување.
Нанижете ланче од 4 бода

Спојте го ланчето и после во секој бод направете по две SC. На крај треба да имате вкупно 8 SC.

Во вториот ред - 1 SC, 2 SC - 4 пати. Вториот ред има 12 SC.

Во третиот ред 1 SC, 1 SC, 1 SC, 2 SC. Повторете 3 пати и на крај треба да имате 15 SC.
Може крајот да го означите со конец во друга боја за да знаете каде е почетокот на секој следен ред, оти сега ќе треба да се хеклаат два реда во круг, одноно по едно SC во секој бод.

Сега можете да го ставите топчето внатре.
Доколку хекланиот дел покрива повеќе од пола топче, време е да се почне со стеснување, доколку не, ќе се опхекла уште еден ред во круг. Јас веќе морам да започнам со стеснување. Од почетокот на редот, т.е од границата на белиот конец почнувам со 1SC, 1 SC, прескокнувам еден бод, 1 SC. Повторувам до крај на редот.
Во следниот ред - 1SC, прескокнувам еден бод, па 1 SC. Така до крајот на редот.
На крај поврзувам со SLST.
Краевите кои висат ги вовлекувам во внатрешноста.

Топчето е готово!

4 comments:

drenka said...

super! upatstvo na mk

bojana said...

ej, super. jas porano znaev po malku da heklam, imam napraveno nekolku cvetchinja, ama sega pak se ucham. i bash se chudev kako gi pravat vakvite topchinja.

Anonymous said...

Многу убав пост...Поздрав :)

cvetnaprikazna said...

Девојки, мило ми е што ви се допаѓа...

Post a Comment