Pages

Friday, February 1, 2013

Кутија за слафетки со ефект на распукување

Кутијава е направена во обид да се постигне ефект на распукување, без Crackle лак, кој не знам каде може да се купи кај нас. Следејќи го примерот на Mare-ri направив мали измени и добив сосема солиден ефект на распуканост.

Предмет за изработка
Акрилна боја, бела или некоја друга нијанса
Маслена боја со златна нијанса
Четка
Мотив од салфетка
Дрвофикс лепак
Нитро лак
Првин нанесуваме бела акрилна боја. Оставаме да се исуши. Потоа премачкуваме со маслената боја. Оставаме добро да се исуши. Нанесуваме акрилна боја. Јас нанесов бела акрилна со капка кафеав тонер, за да добијам крем нијанса. Оставаме да се суши 24 сата и повеќе. Со самиот процес на сушење доаѓа до пукање на бојата.
Кога добро ќе се исуши, одбираме мотив и со разреден дрвофикс го лепиме на предметот. После добро сушење лакираме со мат нитро лак.
И, еве ја кутијата: Ефектот на распуканост од блиску:


Она што сакам да го напоменам како недостаток кај оваа техника е премногу течната состојба на маслената боја и потребното време за сушење на истата. Претпоставувам дека со Нитро боја овој проблем би бил многу помал или пак не би постоел. Јас купив маслена боја, бидејќи кај нас нема Нитро боја во мала амбалажа. Доколку не најдам Cracle лак наредниот пат ќе се обидам со Нитро боја.

2 comments:

Cristina C said...

Hello!
Interesting blog. Welcome to http://filmandotherstories.blogspot.se/
:) Take care!

cvetnaprikazna said...

Thank you. :)

Post a Comment